26.11.2015

0 komentara

Podijeli:

twitter ekipa

Dvoumila sam nazvati ovaj blog post “Posao ili igra” ili “Pogled na Lude ribe iz drugog kuta”, ali zapravo je potpuno svejedno. Ovo je moja priča o Ludim ribama, izborima na HRT-u i programu uživo.

Anu znam nekoliko godina, isprva preko Twittera i to u vrijeme kada su se korisnici te mreže u Hrvatskoj mogli “na prste prebrojati”. Uvijek se isticala svojim prepoznatljivim stilom i činila mi se kao osoba od koje bi mogla puno naučiti. Tada su se kao i danas, održavali Tweet up-ovi na kojem smo se imale priliku upoznati face to face. Eh sad, znate ono kad se s nekim odmah kliknete? Tako je i meni bilo s Anom, odnosno kraljicom majkom od epova, kako ju ponekad u zafrkanciji zovem. Ona je žena britkog jezika i uvijek kaže što misli sviđalo se to ljudima ili ne i to je bila prva stvar koja mi se kod nje strašno svidjela.

Poslovnu suradnju započele smo nekih dvije godine kasnije. Ajme meni koja je to tek avantura! Recimo samo to da je između ludih stvari koje smo radili, bilo onih koje su graničile s tragikomedijom, kao na primjer onda kada smo Bartol i ja išli na put u Vrgorac pa na moj nagovor stali fotografirati zalazak sunca u Zadru, ali eto nismo znali da smo zalutali u vojno područje, pa smo opkoljeni vojnom policijom morali objašnjavati časniku tko smo i što tamo radimo s fotoaparatima. Nije nam povjerovao, ali je zato znakovito namigivao cijelo vrijeme dok su se Bartolu i meni uši žarile. Morali smo popiti jedan Manhattan u to ime! To je inače naziv za kavu s mlijekom, ali to je jedna druga priča.

Raditi s Ludim ribama je uvijek zabavno, poučno i svakom novom suradnjom steknem toliko novog iskustva koliko drugdje ne bi ni za godinu dana. Tako je bilo i u nedjelju, 8.10.2015., kada su se u Hrvatskoj održavali parlamentarni izbori, a mi smo bili dio ekipe koja je radila izbornu noć na HRT-u, pratili smo hashtag #izboriHR, tweetali uživo, pratili situaciju, objavljivali rezultate i izjave, fotke, video, održavali twitter zid i filtrirali tisuće vaših tweetova uz hashtag #izboriHR koji su satima putovali na dnu ekrana u crawlu (ona trakica na dnu ekrana).

Ne znaš ti što je stresan posao!

Od tog dana, moja vizija “gužve na poslu” je poprimila sasvim novu dimenziju, odnosno, ovo nije bila gužva već je bio pravi pravcati stampedo u trajanju od nekoliko sati!

Nekoliko reportažnih kola na terenu, studio na Markovom trgu, studio na HRT-u, nekoliko paralelnih režija na Prisavlju, javljanje iz svih stožera, rezultati, tvitovi i Lude ribe (isprike ako sam nešto izostavila, ovo je dio koji sam uspjela vidjeti u toj silnoj strci) u dosad najzahtjevnijoj live emisiji. Imati priliku vidjeti i sudjelovati u tako nečemu je jedno neprocjenjivo iskustvo i zbog toga sam zahvalna na pruženoj prilici. Divim se ljudima koji rade na televiziji, od novinara na terenu do ljudi u režiji, a pogotovo glavnoj urednici Lamiji Alečković koja je svo vrijeme, doslovno satima, bila na dvije telefonske linije i usput upravljala svima nama, i to je odradila s takvim profesionalizmom kakav se rijetko viđa. Big respect!

hrt režija

Emisije uživo i komunikacije uživo – test izdržljivosti i koncentracije

Znači, Lude ribe bile su zadužene za komunikaciju na Twitteru, Twitter wall koji se pojavljivao nekoliko puta u emisiji, te ticker koji je cijelo vrijeme bio prisutan na malim ekranima. Svatko je imao svoje zadatke i trudio se odraditi to najbolje kako je znao. No ponekad neke stvari ne možeš predvidjeti, pa nam je tako u jednom trenutku wall jednostavno odlučio ne raditi, a ticker jedno vrijeme zablokirao na desetak tweetova.

rezultati izbora

Kada su oko 19.45 h krenuli stizati rezultati iz DIP-a, tada je zapravo krenula prava utrka s vremenom.

Imala sam otprilike samo minutu da “izbacim” grafiku s rezultatima, što i ne bi bio toliki problem da smo bili u posjedu superbrzog interneta i da se nisu mjerile stotinke sekunde kad je tko objavio rezultate. Ne smiješ ih objaviti ni sekundu prerano, ali niti kasniti tri.

Nema prilike za ispravak, niti vremena za tri provjere. Radiš jednom i trudiš se da bude dobro.

 

U jednom projektu Ludih riba naučiš koliko bi drugdje u godinu dana

Nakon što je sve bilo gotovo i kada su se svjetla ugasila, trebalo mi je barem dva sata da mi se krvotok vrati u normalu i da počnem disati kako spada. Ma kakav bungee, ovo diže adrenalin za mjesec dana! Ipak, to su trenutci kada upoznaš sam sebe i shvatiš koje su tvoje prednosti i koji nedostaci, ali i spoznaš s kim možeš ili ne možeš raditi u timu. Ana uvijek iz mene izvlači ono najbolje i tjera me “kao vrag svoju mater” naprijed. Priznajem javno, upravo je ona zaslužna za to da sam naučila dobro baratati Photoshopom.

Gledano s odmakom od nekoliko godina, ona mora da je bila skroz luda ili pod utjecajem nekog opijata kad mi je dala da dizajniram svoje prve grafičke radove koji su negdje ugledali svijetlo dana. Do tad su to bile tek moje puste želje. No dala mi je priliku i vjerovala u mene čak i onda kada to sama nisam i to je ono što ću cjeniti za čitav život. Učili smo zajedno, padali i dizali se, no uvijek bili bogatiji za neki “vrag me odnio ako to ne napravim”.

Želja da klijent bude zadovoljan s radom je uvijek veća od svih strahova koji nas spopadnu kad se prvi put s nečim susretnemo, ali to je zapravo vrijeme kada se izvlači maksimum iz svih nas. Tada mailovi dolaze takvom brzinom da imaš osjećaj da će ti uz glavu i mailbox eksplodirati. Često se dogodi da nastavljamo raditi čak i kad je odavno prošlo vrijeme za odlazak na spavanje. Znate ono kad se u 2 u noći sjetiš neke super lude ideje koju bi valjalo realizirati, ali nije slučajnost da još češće dobiješ odgovor u sljedećoj minuti. E upravo su to Lude ribe! Uvijek dinamične i domišljate. U riječniku stranih riječi nalaze se pod pojmom radoholičari.

P.s. nemojte to zamjeniti s alkoholičarima jer pijemo samo u posebnim prilikama. Nda. 

hrtP.p.s. neka uđe u zapisnik da sam odoljela porivu da stignem koji gumbić!

 

Maja Damjanović

Maja Damjanović

TAGS

  • #izboriHR
  • izborna noć
  • Lude ribe
  • maja damjanović

KOMENTIRAJ

Napišite za komentar